Ποιος είναι ο “Παράγοντας Μήλο”;

Πώς είναι δυνατόν να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και γιατί κουράζει τόσο η επαγγελματική επιτυχία;

 

“Όποιος θέλει ν’ ανέβει, θα πρέπει να πείσει με την προσωπικότητά του”.
  • Αυτή η δήλωση υπάρχει σε άρθρο του Spiegel του 2002, το οποίο πραγματεύεται την επιτυχία στην επαγγελματική ζωή. Μέσα σε πολλές στήλες, ο Michael Schmidt-Klingenberg αναλύει τη σημασία και την αναγκαιότητα των ικανοτήτων, όπως η αυτο-κινητοποίηση και οι κοινωνικές δεξιότητες. Μόνο στην τελευταία σελίδα αναφέρεται μια απογοητευτική μελέτη του κοινωνιολόγου Michael Hartmann, ο οποίος μελέτη-σε την ζωή 6500 οικονομολόγων, νομικών και μηχανικών με διδακτορικό. Σε αυτή, αποδείχτηκε ότι: Πάντοτε η αποφασιστική ερώτηση για την άνοδο σε ηγετικές θέσεις είναι το επάγγελμα των γονιών και επομένως, η κοινωνική καταγωγή. Το 80% του διοικητικού δυναμικού προέρχεται από την ανώτερη αστική τάξη, όσο ποτέ πριν, και κυρίως από τη μεγαλοαστική τάξη. Σύμφωνα με τον Hartmann, χωρίς το κατάλληλο κοινωνικό υπόβαθρο, τίποτα δεν πάει καλά με τη ”χημεία” και το ”μήκος κύματος”. Ο ανερχόμενος από το λάθος πατρικό σπίτι δεν διαθέτει την απαραίτητη κυριαρχία για την επιτυχή άνοδο. Αυτή η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την ανατροφή είναι ευνόητη. Όποιος έχει ήδη γνωρίσει στην οικογένεια την επαγγελματική επιτυχία, από μικρό παιδί, έχει σαφή πλεονεκτήματα. Ένα κατάλληλο οικογενειακό υπόβαθρο αποτελεί προϋπόθεση για την καριέρα.
  • Επομένως, η επιτυχία έχει μεγάλη σχέση με την οικογένεια. Η κοινωνικοποίηση, ιδιαίτερα ο τρόπος διαπαιδαγώγησης και η επίδρασή του στη μεταγενέστερη ζωή, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο έρευνας της ψυχολογίας. Η σχέση της επαγγελματικής επιτυχίας και της αποτυχίας, απλώνεται πολύ πιο πέρα από τα άμεσα, ευνόητα γεγονότα. Στο μεταξύ, έχει προκύψει πλήθος ερευνητικών γνώσεων σχετικά με το πόσο έντονα σφραγίζει και επηρεάζει η οικογένεια καταγωγής την επιτυχία μας. Οι επιδράσεις αυτές όμως, συνήθως δεν είναι γνωστές. Αυτό που έχει πάρει κάποιος, όπως λέγεται, με το μητρικό γάλα, δεν εξετάζεται σχεδόν καθόλου.
  • Όποιος είναι γενικά ικανοποιημένος με τις επαγγελματικές επιδόσεις του, όποιος αξιοποιεί τις δυνατότητές του, όποιος τα πάει καλά με τους συνεργάτες και τους προϊσταμένους του, και επίσης βιώνει την εργασία του χαλαρά και χωρίς άγχος, μπορεί να διαβάσει αυτό το κείμενο για να κατανοήσει καλύτερα τους άλλους, τους λιγότερο τυχερούς. Για όποιον, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ομαλά, για όποιον πέφτει συνεχώς επάνω σε εμπόδια που βρίσκει στον δρόμο του, χωρίς να το καταλαβαίνει, τότε:

το βιβλίο του Bertold Ulsamer, “Παράγοντας Μήλο”, μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο.


Δείτε το βιβλίο > Ο Παράγοντας Μήλο


 

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.