Συνέντευξη με τη συγγραφέα-εικαστικό Ζωή Νικητάκη

– Τι ακριβώς είναι το έργο “Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά;”
Ζωή Νικητάκη:
  • Το “Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά είναι ένα βιβλίο με δυο παραμύθια για παιδιά από 8 ετών και για μεγάλους, που συνοδεύεται από CD (όπου αφηγούμαι τα παραμύθια με συνοδεία μουσικής από τον Νίκο Κριτσέλη και με το τραγούδι του ερμηνευτή τραγουδοποιού Στέλιου Καρπαθάκη, που δημιουργήθηκαν ειδικά για το έργο αυτό).
  • Διατίθεται, επίσης, και σε μια συλλεκτική κασετίνα  διαστάσεων 23 εκ. Χ 33 εκ. που αποτελείται από 19 εικαστικά έργα, τα δύο CD και φυσικά το Βιβλίο.
  • Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει λόγο, εικόνα και ήχο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παιδαγωγικά και θεραπευτικά, ως εξής:
  • Το πρώτο παραμύθι του βιβλίου, «Το Παραμύθι της Ροδιάς» είναι ένα παραμύθι από την προφορική λαϊκή παράδοση που κάποιος το πρωτοαφηγήθηκε σε μια φωτορωγμή του χρόνου κάπου στο Αϊβαλί, στα μέρη της γιαγιάς του πατέρα μου. Το άκουσα μια νυχτιά από την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη , ώσπου μια μέρα το παραμύθι πέταξε σαν πουλάκι πάνω στα χείλη μου, ήπιε δυο στάλες από την ανάσα μου, δυο στάλες από τα όνειρά μου και δυο στάλες από την ελπίδα μου και ξεδίπλωσε τα σμαραγδένια μαβιά φτερά του και μίλησε… Το πρωτοζωντάνεψα στην παραμυθοπαράσταση «Ταξίδια στον κήπο με τα παραμύθια και στης καρδιάς μας την αλήθεια» για τους ασθενείς με καρκίνο στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας μια μέρα που ο χειμώνας έκανε πρόωρα την εμφάνισή του… Έχει ταξιδέψει στα ταξίδια της καρδιάς και του νου και με έχει ακολουθήσει σχεδόν σε όλα τα μονοπάτια που ξετυλίγονται με την κόκκινη των παραμυθιών κλωστή. Ώσπου μια μέρα βροχομοσχομυριστή έγραψα το παραμύθι από την αρχή, με βοηθό τον Σάτζαν, το μικρό ραφτόπουλο που δεν ράβει ρούχα, αλλά παραμύθια και ζει πίσω από την κλειδαρότρυπα ενός σεντουκιού. Οι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια μας υπενθυμίζουν το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων που εμφέρουμε και που μπορούν να αναδυθούν, όταν βρεθούμε σε ακραίες καταστάσεις ή σε καιρούς κρίσης, σαν αυτούς που διανύουμε. Οι δυσκολίες μπορούν να είναι ευκαιρίες για την ανάπτυξή μας, για την αποκάλυψη του κρυμμένου δημιουργικού δυναμικού μας, που ποτέ ως τότε δεν είχαμε φανταστεί. Οι μαγικοί βοηθοί μας υπενθυμίζουν πως όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή, τα πάντα είναι δυνατά, όσο αδύνατα κι αν φαντάζουν, κι εμείς είμαστε που μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, μιας και εμείς είμαστε της ζωής μας οι δημιουργοί, μα και οι μαγικοί βοηθοί.
  • Το δεύτερο παραμύθι, «Όλα είναι δυνατά αν τα ονειρεύεσαι» (ή πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πραγματικότητα και των θαυμάτων να γίνουμε οι δημιουργοί) ξεκίνησε από μια εικόνα. Και η μια εικόνα γέννησε την άλλη και σιγά σιγά ξεδιπλώθηκε μια ολόκληρη ιστορία, η οποία κατά κύριο λόγο είναι δομημένη πάνω στα χρώματα και τις δυναμικές που εμφέρουν, σύμφωνα με την ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία, στην οποία έχω εκπαιδευτεί και ασκώ. Αλλά και στις ιστορίες που τα ίδια τα χρώματα μου αφηγούνται, από δύο ετών, όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω, δημιουργώντας ιδιότυπα σχήματα πάνω σε όποια επιφάνεια έβρισκα μπροστά μου (σε τοίχο, χαρτιά, βιβλία κλπ.) Μα το πώς βασίζονται οι εικόνες και τα σύμβολα που αναδύονται στην ψυχοδυναμική των χρωμάτων, αυτό σε άλλο βιβλίο μου θα σας το πω. Το παραμύθι αυτό δεν συνοδεύεται από εικόνες, καθώς σας καλώ να δημιουργήσετε εσείς τις εικόνες μέσα από τις λέξεις και τους δημιουργικούς οραματισμούς τους και αν θέλετε, να μου τις στείλετε. Με μεγάλη μου χαρά και δυο-κοκκόρου-κόκκινα-φτερά, μα και με μια ασημένια μαζί κλωστή που τον δρόμο δείχνει για τον Ουράνιο Συννεφοπερπατητή, θα περιμένω τις Θαυματοεικόνες που το παραμύθι μου σας ενέπνευσε.
  • Μα ας γυρίσουμε πίσω στο παραμύθι… Εκεί που τελειώνει η Θαυματοχώρα, που οι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα και τα δημιουργούν, από την άλλη πλευρά του τείχους αρχίζει η Σκιοχώρα, εκεί που τα όνειρα κι η πίστη για τα θαύματα έχουν χαθεί, τα χρώματα έχουν εξαφανιστεί και όλα έχουν βαφτεί γκρι, από τη στιγμή που η Κρίση έχει εμφανιστεί… Ένα κορίτσι εφτά χρονών, η Λουλουδένια, αναρωτιέται τι μπορεί να υπάρχει εκεί που ο κόσμος τελειώνει. Ρωτάει λοιπόν, τον Δεντροφιλόσοφο που ζει πάνω σε ένα Ανθρωποδεντρόσπιτο, τη Συννεφογιαγιά και τον Παλαιό των Ημερών ή τον Για πάντα Νέο, που είναι Σοφός μαζί και Παιδί. Έτσι μαθαίνει για την Σκιοχώρα και για τον τρόπο για να φτάσει εκεί. Η Σκιά έχει απλωθεί στην πολιτεία αυτή, μα και στων ανθρώπων την καρδιά. Ο αυτοκράτορας Φόβος κυβερνά, που έχει κλέψει τα χρώματα, τα όνειρα και τη χαρά. Πώς θα μπορέσει η Λουλουδένια τα χρώματα στην Σκιοχώρα να φέρει ξανά; Ποιους θα ‘χει πολύτιμους μαγικούς της βοηθούς στην σπουδαία αυτή αποστολή; Ανάψτε το φαναράκι σας κι ελάτε να ταξιδέψουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στη Θαυματοχώρα και πίσω από αυτή, στην κρυμμένη Σκιοχώρα.
– Ποια Mηνύματα θέλατε να περάσετε μέσα από τα παραμύθια;
Ζωή Νικητάκη:
  • Μέσα από το βιβλίο ήθελα να περάσω, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται και στο σημείωμα του εκδότη, το μήνυμα του τίτλου «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!» με δυο παραμύθια, από εκείνα τα παλιά, τα αιώνια, που σε παίρνουν από το χέρι και σε οδηγούν στο ξέφωτο του μονοπατιού σου. Κι εκεί, σε σπρώχνουν απαλά μα και δυνατά να διαβείς αυτό που αποφεύγεις, που δεν τολμάς. Αυτό που γνωρίζεις ότι μιλά στην καρδιά σου και ζεσταίνει και άλλες καρδιές και είναι τόσο δυνατό που, αν πριν δεν τολμούσες ούτε καν εσύ να το ονειρευτείς καλά καλά, τώρα κάνει πολλούς άλλους να ονειρεύονται μαζί σου! Στην ουσία να ζουν, να συζούν, να συμβιώνουν μαζί σου αυτό που όλοι μαζί εχουμε ονειρευτεί – μια αληθινή, αυθεντική, ουσιαστική θαυμαστή πραγματικότητα!
  • Σε μια εποχή σαν τη δική μας που ο προσανατολισμός είναι στραμμένος στον υλισμό, που πρυτανεύει η κρίση αξιών, ο φόβος και ο πνευματικός μαρασμός, περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, είναι το μήνυμα του βιβλίου: «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!».

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.